Hoe verhoog je je winst?

Installateurs leren veel van elkaar

Het basisonderzoek

Ieder jaar wordt in opdracht van Techniek Nederland het basisonderzoek georganiseerd door Management Centrum. Het basisonderzoek is de bedrijfseconomische thermometer van de installatiebranche. Installateurs geven hun exploitatiecijfers door inclusief aantal personeelsleden. Hiermee krijgen ze inzicht hoe hun bedrijf draait ten opzichte van vergelijkbare bedrijven. Maak ik voldoende winst? Is de verhouding tussen monteurs en binnenpersoneel in balans?

Eind 2018 werden de uitkomsten van het basis bedrijfseconomische onderzoek (boekjaar 2017) naar circa 300 leden van Techniek Nederland gestuurd. In 5 regio’s werden  door Management Centrum workshops georganiseerd over het rapport. Onder leiding van Peter en Ger werd met de installateurs gediscussieerd over de uitkomsten. We willen graag een aantal leerpunten met jullie delen.

Kostprijs en tarief

Wat kost een uur van een monteur en wat mag je daarvoor vragen? Laten we eerst eens bepalen wat de hoogte van het kostprijsuurloon is (zie vorige blog voor uitleg over berekening https://benchmark.managementcentrum.nl/blog/installateur-kent-kostprijs-uurloon-niet/ ). Voor een bedrijf tot 25 werknemers komt het gemiddelde uit op €59,10. Dat betekent dat ieder uur dat een monteur productief is de kosten €59,10 bedragen. De monteur zelf kost €27,90, de begeleiding zoals werkvoorbereiding en  projectleiding en administratie €16,10 en de overige bedrijfskosten bedragen €14,90.

Tip 1: maak je medewerkers bewust van je kostprijsuurloon, ze kunnen er naar handelen

Je kunt je weg niet naar succes bezuinigen. Wil je  echt meer winst maken zal je aan je tarieven moeten sleutelen. Vertel wat je allemaal doet in deze wereld die complexer wordt en ook op vlak van techniek en duurzaamheid continu vernieuwd.

Tip 2: wees niet te bang om je tarieven te verhogen, je zult  er weinig over horen.

Tip 3: bereken wat je per klant verdient, neem  afscheid van je top 5 slechtste klanten

Werving nieuw personeel

Er is een tekort een technisch personeel. Bijna alle installateurs geven aan moeite te hebben met de werving van en het behoud van personeel. Tijdens de workshops gaven verschillende ondernemers aan flink gegroeid te zijn het afgelopen jaar.

Tip 4: zoek buiten de gebaande paden, verschillende installateurs werken met succes met statushouders, zij-instromers etc. En het is hard werken, het gaat niet eenvoudig.

Risico beheersing

De slechtste 30% van je projecten halveert mogelijk je winst. Het beheersen van je risico’s is essentieel om je winst te verhogen. Waarom zou je veel risico lopen? In overleg met de aannemer en met  de andere bouwpartners zijn er veel faalkosten te voorkomen. Wees daar assertief in.

Tip 5: analyseer je projecten en bepaal wat je komend jaar niet meer gaat doen

Vervolg

In maart 2019 starten we met het verdiepende bedrijf vergelijkende onderzoek. Via Techniek Nederland ontvangt u een uitnodiging om hieraan deel te nemen.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je contact opnemen met

Peter van Peer vanpeer@managementcentrum.nl

Ger Zwartendijk zwartendijk@managementcentrum.nl


Geplaatst op 15 maart 2019