De verdieping: project controle

Controlegetal gebaseerd op productieve uren: tw-mu en kp-mu

Om goed en snel te beoordelen of je projecten renderen gebruiken we twee kengetallen die zowel in voorcalculatie als nacalculatie maar ook in budget en in realisatie gebruikt kunnen worden. Het relateren van de toegevoegde waarde aan het aantal montage-uren (TW-MU) geeft voor de interne organisatie aan wat de opbrengst is van een productief montage-uur.

Het relateren van de totale bedrijfskosten aan het aantal montage-uren (KP-MU) geeft voor de interne organisatie aan welke kosten een monteur per productief uur moet doorbelasten aan de opdrachtgever om break even te draaien. Dit stuurgetal is een interne maatstaf en staat los van commerciële uitingen zoals offertes en opdrachtspecificaties naar de klant.

Het delen van de toegevoegde waarde en de bedrijfskosten door de montagecapaciteit geeft het beeld van de controle getallen TW-MU en KP-MU. Het verschil tussen TW-MU en KP-MU is het resultaat per montage uur.

Projectrendement

Het behalen van een goed jaarresultaat is meer een kwestie van geen foute projecten doen dan van de projecten goed doen. In onderstaande grafiek wordt getoond wat het verschil is tussen een bedrijf met 30% verlieslatende omzet en een bedrijf zonder verlieslatende omzet. De beste bedrijven hebben geen verliesprojecten. Voor het gemiddeld presterende bedrijf wordt de winst die behaald wordt met 70% winstgevende omzet weer gehalveerd door 30% verlieslatende werken. Maak van je eigen bedrijf over het afgelopen jaar een analyse van alle afgeronde projecten.


Geplaatst op 31 mei 2024